O nama

Rotterdam - FOTO: Wikipedia

Rotterdam – FOTO: Wikipedia

Blizu tri decenije se bavimo ugostiteljstvom i turizmom. Živimo i radimo u Roterdamu.

Grad je smešten na zapadu Holandije, na ušću reke Meze i Rajne u Severno More. Celom površinom leži ispod nivoa mora. Naziv grada je, zapravo, složenica: dam (brana), Rotte (reka u Holandiji). Dugo je nosio titulu najprometnije luke na svetu; sve do 2004. godine kada tu ulogu preuzima Šangaj. U okviru luke nalazi se i Pernis – najveća rafinerija nafte na svetu.

Za vreme bombardovanja 1940, centar grada je gotovo potpuno razoren. Period koji je usledio bio je u znaku inovacija i nicanja novih objekata, što je gradu dalo jednu potpuno drugačiju, modernu crtu. Zahvaljujući tome, Roterdam danas nazivaju gradom moderne, često eksperimentalne arhitekture sa velikim brojem oblakodera.

Grad je povezan velikim brojem tunela i mostova. Pažnju privlači veliki beli viseći most, Erazmov most, koji povezuje delove grada razdvojene rekom Nieuwe Maas. Poznat je i pod nazivom Labud, a naziv je dobio po najznamenitijem građaninu Roterdama – Erazmu Roterdamskom.

Zašto ZLAY-ONI?

Mnogi me pitaju: zašto i odakle ime “ZLAY-ONI”…? Odgovor je jednostavan. Ja sam Zlatan, i svi me zovu Zlaya. A ONI, to je moje troje dece. I tako, ZLAY-ONI…